Rente lening: het doorlopend krediet en persoonlijke lening

Posted on : december 17, 2015 | post in : geld lenen |Leave a reply |

Doorlopend krediet

Bij het doorlopend krediet kunt u onbeperkt tot een bepaald kredietlimiet bedragen opnemen. De hoogte van het maximaal op te nemen bedrag wordt samen met de kredietverstrekker vastgelegd. U bepaalt zelf als u welk bedrag opneemt. U betaalt leenrente over het uitstaande saldo en een vast bedrag per maand aan interest en afbetaling. De leenrente voor een doorlopend krediet is variabel. Welk deel van het vaste afbetalingsbedrag leenrente is, kan per maand verschillen. De leenrente is onder meer afhankelijk van de marktrente, risicoprofiel, hoogte van het maximaal op te nemen bedrag en aanvullende verzekeringen. Het doorlopend krediet is vooral geschikt als u niet exact weet hoeveel geld u nodig heeft voor een aankoop of als u altijd wat extra geld achter de hand wilt hebben.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening sluit u een lening af voor één groot vast bedrag, bijvoorbeeld voor een tv of wasmachine. U betaalt een vaste leenrente gedurende de hele geldigheidsduur. Deze leenrente hangt, net als bij het doorlopend krediet, van factoren als marktrente, risicoprofiel en hoogte van het geleende bedrag af. elke maand betaalt u een vast bedrag aan leenrente en afbetaling. De geldigheidsduur van de lening ligt tussen de 6 maanden en vijf jaar en legt u in overleg met de kredietverstrekker vast.

Rente lening

De rente voor je eerste huis is sinds het jaar 2001 alleen in zijn totaal af te trekken van de belasting. Indien je verschillende huizen hebt, mag alleen de leenrente van je eerste huis van de belasting worden afgetrokken. Voor alle overige kredieten, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, is het fiscaal aftrekken afgeschaft. Een lage rente is het beste.

Effectief leenrentepercentage

Alle kosten van de lening zijn bij het effectieve leenrentepercentage opgenomen in de leenrente. Dit percentage is het makkelijkst te gebruiken bij het maken van vergelijkingen tussen kredieten.
Je kunt dan namelijk het verschil uitzonderlijk goed opmerken.

Maximale leenrente
Wettelijk gezien zijn kredietverstrekkers verplicht om niet lager dan een bepaald leenrentepercentage te vragen, oftewel het maximale leenrentepercentage. Dit percentage is de op dat moment geldende wettelijke leenrente, plus een verhoging van 12 procent.

Vertragingsrente
De kredietverstrekker kan vertragingsrente vragen, als je niet aflost of je je niet houdt aan de afspraken die je hebt gemaakt. Als je niet betaalt loopt de kredietverstrekker namelijk iedere maand inkomen mis. De vertragingsrente mag nooit hoger zijn dan het leenrentepercentage, zoals dat in de overeenkomst van de lening vermeld staat.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *