Hypotheekrente

Posted on : augustus 26, 2014 |post in : |Reacties uitgeschakeld voor Hypotheekrente |

Hypotheekrente

Een hypotheek is een lening die wordt afgesloten om een woning of ander onroerend goed te kunnen bekostigen. Deze mensen halen hun uitgaven voor de toekomst naar het heden toe om zo het pand al te kunnen betrekken en niet te hoeven wachten tot ze, een paar decennia later, wel voldoende geld gespaard hebben om dit te kunnen betalen. Het pand waarvoor het geldbedrag wordt geleend zal gedurende de aflossingsperiode als onderpand dienen voor de afgesloten hypothecaire lening.

In de meeste gevallen zijn het bankinstellingen die een hypotheek verstrekken. Ze doen dit echter niet voor niets. Over de verstrekte hypotheek wil de bank namelijk een vergoeding ontvangen. Deze vergoeding is meestal een vastgesteld percentage van de geleende som geld. Deze vergoeding wordt rente genoemd. De rente die op een hypotheek wordt geheven noemt men dan ook de hypotheekrente. Het is gebruikelijk dat er maandelijks een bedrag aan aflossing en aan rente wordt terugbetaald aan de bankinstelling.

Hoogte hypotheekrente

Hoe hoog het bedrag aan hypotheekrente zal zijn verschil per hypotheekaanbieder. Het is dus verstandig om, voor het afsluiten van een hypotheek, goed rond te kijken en verschillende aanbieders van hypotheken met elkaar te vergelijken. De hoogte van de hypotheekrente wordt onder andere bepaald door de heersende rente van het moment en de zekerheden die een hypotheekaanbieder de klant te beiden heeft. Doordat de hypotheekrente direct van invloed is op de maandlasten van de huizenkoper beïnvloedt deze rente ook de huizenprijzen. Dalen de hypotheekrentes dan zullende huizenprijzen juist gaan stijgen en visa versa natuurlijk.