Goedkoopste Hypotheek

Posted on : augustus 26, 2014 |post in : |Reacties uitgeschakeld voor Goedkoopste Hypotheek |

Goedkoopste hypotheek

Iedereen weet dat het afsluiten van een hypotheek veel geld kost. De hoogte van de hypotheekrente kan verschillen van aanbieder tot aanbieder en kan aanzienlijk variëren. Verder variëren de zekerheden die een hypotheekaanbieder de klant kan bieden ook per instelling. Voor het uiteindelijk afsluiten van een hypotheek is het daarom van groot belang om zich breed te laten informeren. Bij een hypotheek ligt de looptijd meestal op dertig jaar. Deze periode is meestal echter niet gelijk aan de rentevaste periode. Dit is de afgesproken tijd dat de rente niet mag worden gewijzigd. Deze periode kan verschillen van een maand tot de volledige looptijd van de hypotheek. De meest gebruikelijke rentevaste periode is een periode van tien jaar.

In de meeste gevallen geldt hoe korter de rentevaste periode is des te groter de variatie in rente is (de uitschieters naar boven en naar beneden). Vaak is de kortlopende rente lager dan de langlopende rente. De hypotheekgever loopt met een langlopende rente niet het risico van onverwachte rentestijgingen. De rente die hiervoor moet worden betaald is echter hoog.

Lage maandelijkse lasten

Of een hypotheek als goedkoop mag worden beschouwd hangt eveneens af van de mogelijkheid tot vervroegd boetevrij af kunnen lossen van de schuld. Dit is belangrijk wanneer men in de toekomst een financiële meevaller verwacht. Kan de hypotheek wel worden afgelost maar betaald men dan een bepaald percentage van het openstaande bedrag aan boete dan kan dit ongunstig zijn. Kortom een goedkope hypotheek heeft gunstige maandlasten en gunstige rentevoorwaarden zowel op korte als lange termijn.