Hoeveel wil je lenen?

Posted on : augustus 26, 2014 | post in : geld lenen |Reacties uitgeschakeld voor Hoeveel wil je lenen? |

Hoeveel wil je lenen?

Geld lenen kan een goede oplossing zijn om tijdelijk wat meer financiële armslag te krijgen. Het is echter wel verstandig om eerst te bepalen welk bedrag men op een verantwoorde wijze kan lenen. Leent men immers een te groot bedrag dan zullen de kosten ook erg hoog oplopen en loopt men het risico om betalingsproblemen te krijgen. Hoeveel iemand daadwerkelijk kan lenen hangt van een aantal factoren af zoals de hoogte van het totaal netto maandinkomen van de aanvrager van de lening, de hoogte van het totaal netto maandinkomen van diens eventuele partner, de totale woonlasten die de aanvrager van de lening heeft maar ook of er nog andere financiële verplichtingen zijn zoals onder andere de aanwezigheid van overige schulden of de plicht om alimentatie te betalen dan wel kinderen te verzorgen.

Verder hangt het te lenen bedrag ook af van de leenvorm die men wil gaan gebruiken. Wanneer men bijvoorbeeld een persoonlijke lening wil aangaan gelden daar andere voorwaarden voor dan wanneer men een doorlopend krediet of een hypotheek kiest.

Welke lening past bij u?

Afhankelijk dus van de reden waarom men geld wil lenen zal men kunnen bepalen welke lening het beste hierbij past. Een hypotheek bijvoorbeeld zal alleen worden verstrekt voor de aankoop van een woning of een ander onroerend goed dat dan tevens als onderpand kan dienen. De rente zal hierbij lager zijn dan bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet omdat de financiële instelling minder risico loopt. Een hypotheek betreft vaak hoge bedragen terwijl een persoonlijke lening of doorlopend krediet vaak veel lager liggen maar wel een hogere rente en kortere looptijd hebben. De maandlasten zullen echter doorgaans lager zijn dan die van een hypotheek.

Comments are closed.