Krediet op Betaalrekening

Posted on : september 26, 2014 |post in : |Reacties uitgeschakeld voor Krediet op Betaalrekening |

Krediet betaalrekening

Rood staan. Veel banken bieden deze optie onder verschillende benamingen aan. De ene bank noemt het een “rekening courant krediet” en de andere een “krediet op betaalrekening”. In beide gevallen kan de consument extra geld opnemen dan op dat moment op de rekening staat. Men kan in de rode cijfers staan en dus eigenlijk geld lenen. En dat is voor veel consumenten een prettig gegeven. Want soms komt het voor dat men tijdelijk even geld tekort heeft om een belangrijke uitgave te doen. Een rekening courant krediet is dan de redder in nood! In dit artikel gaan we iets dieper in op het rood staan en wat de (on)mogelijkheden zijn. Ook bespreken we de kosten, want roodstand kost geld uiteraard.

Wat rood staan precies is

Rood staan of een rekening courant krediet is de mogelijkheid om extra geld op te nemen vanaf je bankrekening. Je hebt in feite een krediet op je betaalrekening. Vraag je een nieuwe bankrekening aan bij de bank, dan kun je meestal kiezen voor deze extra optie. Deze mogelijkheid is er voor bedrijven en particulieren. Het rood staan is in alle gevallen aan je bankrekening gekoppeld. Het verschilt per bank hoeveel je mag rood staan. Maar het verschilt ook per aanvrager. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de hoogte van je inkomen en naar het bedrag dat maandelijks op dezelfde rekening wordt bijgestort. Voor met name bedrijven is het mogelijk om extra in het rood te staan. Dit kan soms tot bedragen van 25.000 euro tot 30.000 euro en hoger.

Voorwaarden rekening courant krediet

Niet iedereen kan een rekening courant krediet afsluiten. Er zijn namelijk veel eisen waaraan de aanvrager moet voldoen. Tegenwoordig moet de ‘lener’ (want rood staan is gewoon geld lenen van de bank) minimaal eens in de zoveel maanden een positief saldo hebben. Meestal is dit eens in de 3 maanden. Daarnaast moet je minimaal over een bepaald inkomen beschikken en kijkt men tegenwoordig ook naar het soort contract (dienstverband) wat je hebt.

Kosten van een krediet op betaalrekening

Wat de kosten zijn van een krediet op betaalrekening of rekening courant krediet (beiden zijn hetzelfde) is zeer afhankelijk van de hoogte van de rentekoers. In de meeste gevallen zijn het dure leningen en kost rood staan, vooral gedurende langere perioden, je veel geld. Omdat de rente variabel is, is het nooit duidelijk hoeveel dergelijke kredieten kosten. De aanvrager moet hopen op gunstige rentekoersen. Een paar dagen in het rood staan kost niet veel geld maar sta je regelmatig in de min, dan kan het verstandiger zijn om het rood staan in een persoonlijke lening om te zetten. Heb je al een persoonlijke lening elders lopen, dan kun je in samenspraak met de leningaanbieder of bank je krediet op betaalrekening eventueel samenvoegen met die bestaande lening. Zo leen je veel goedkoper en heb je bovendien ook nog eens meer overzicht in je geldzaken.