Kopen op afbetaling

Posted on : september 26, 2014 |post in : |Reacties uitgeschakeld voor Kopen op afbetaling |

Koop op afbetaling

Kopen op afbetaling is een kredietvorm en kan in bepaalde gevallen uitkomst bieden. De kredietvorm wordt ook wel een goederenkrediet genoemd. Om preciezer te zijn: een aflopend goederenkrediet. Omdat het een kredietvorm is, is het automatisch een manier van lenen. Koop afbetalen is niet de enige vorm van aflopend goederenkrediet, want ook huurkoop wordt in dit rijtje geschaard. Koop je een product op afbetaling dan wordt je verplicht om de aflossing in termijnen te betalen. In dit artikel bespreken we in het kort de voordelen en nadelen van deze vorm van geld lenen. Je kunt daarbij zelf de afweging maken of de kredietvorm voor jou een verstandige dan wel goede manier is van lenen.

Wat is koop op afbetaling precies?

Op afbetaling een product of goed kopen is in feite niets meer of minder dan met de leverancier van het product overeenkomen dat je de prijs van een goed of product in termijnen terugbetaald. Men spreekt al van kopen op afbetaling indien er twee termijnen worden vastgelegd. Aangezien de leverancier bepaalde risico’s neemt, zal de leverancier extra kosten in rekening brengen. Deze kosten worden altijd in de termijnbedragen opgenomen. Zodoende is het voor de koper duidelijk wat de totale kosten zijn. Koop je een product op afbetaling dan krijg je direct het eigendom daarvan.

Overeenkomsten en verschillen met huurkoop?

Zoals we zonet al schreven is kopen op afbetaling niet de enige van het z.g. aflopende goederenkrediet. Huurkoop is namelijk ook een aflopend goederenkrediet. Deze koopsom heeft, als overeenkomst met kopen op afbetaling, dat er ook minimaal twee termijnen worden afgesproken. Het belangrijkste verschil tussen de 2 kredietvormen is dat men bij huurkoop pas volledig eigenaar bent wanneer alle termijnen zijn afbetaald, inclusief de extra kosten. Daarnaast wordt huurkoop voornamelijk gebruikt bij grote aankopen. Indien je als koper een product op afbetaling wenst aan te schaffen, dan is het verstandig om vooraf inzichtelijk te hebben wat de totale kosten zijn. In sommige gevallen ben je ook verplicht om een verzekering af te sluiten. Daardoor kunnen de kosten behoorlijk hoog oplopen. Soms is het afsluiten van een lening veel goedkoper dan een aflopend goederenkrediet. Maar nog beter is het natuurlijk om het kopen een tijdje uit te stellen en zelf geld te sparen voor een dergelijke investering. De mogelijkheid om te kopen op afbetaling wordt steeds minder populair. Verkopende partijen zijn voorzichtiger geworden en minder scheutig met het verstrekken van dergelijke kredieten. In de autobranche is de kredietvorm echter nog redelijk populair en een nieuwe auto kopen op afbetaling moet geen probleem zijn.