Minilening
Minilening afsluiten
Voor wie tijdelijk een klein beetje geld nodig heeft zijn minileningen uitstekende alternatieven. Dit zijn ideale leenvormen om kleine, onverwachtste, incidentele uitgaven mee te kunnen financieren. Het komt maar al te vaak voor dat consumenten op het eind van de maand net een beetje geld tekort komen om bepaalde betalingen te doen. Mocht ook dit bij jou het geval zijn én je hebt de zekerheid dat je dergelijke minileningen binnen een maand terug kunt betalen? Dan is het afsluiten van een minilening een mogelijkheid. In dit artikel leggen we je uit wat deze leenvorm is, welke voorwaarden aanbieders hanteren voordat men een dergelijke lening kan afsluiten en ook wat de gevaren kunnen zijn van een beetje geld lenen.
Lenen via internet
Lenen via internet is tegenwoordig eenvoudig. Je kunt alle benodigde documenten online toesturen en contracten eveneens digitaal ondertekenen. Minileningen kun je via internet of sms afsluiten. Zo kun je snel en eenvoudig kleine geldbedragen lenen en wordt in veel gevallen al binnen 1 a 2 dagen het leenbedrag op je rekening gestort. Een minilening wordt ook wel een minikrediet of flitskrediet genoemd. Omdat het om relatief kleine bedragen gaat en ook de looptijd meestal zeer kort is (2 weken tot een maand), zijn het eigenlijk geen kredieten en werden er daardoor andere regelingen en voorwaarden gehanteerd vanuit de Nederlandse wetgeving. Zo betaalden leners geen rente maar meestal een eenmalige (hoge) vergoeding. De overheid heeft inmiddels ook minileningen de status van kredieten gegeven. Dit om de consument te beschermen en de aanbieders aan te pakken. Een minilening kun je nog steeds afsluiten maar de voorwaarden hiervoor zijn nu gelijk aan die van kredieten en leningen. Zo moeten de vergoedingen/kosten van de leningen worden berekend naar een vaste rentepercentage. De rente die leners betalen mag niet meer zijn dan vijftien procent (15%) per jaar. Aanbieders van dit soort kredieten proberen nu extra geld te verdienen door aanvullende services te bieden. Jij kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld de lening extra snel te laten overboeken of om advies te vragen.
Dure leningen
Bedenk wel dat dergelijk kleine bedragen lenen uiteindelijk flink in de papieren kan lopen. Los je namelijk te laat af, dan mogen verstrekkers van dit soort leningen flinke boetes uitdelen. Voor iedere dag dat je te laat betaalt, komt er weer een forse boete overheen. Soms is het verstandiger om voor kleinere bedragen bij vrienden of familie aan te kloppen, of om te proberen rood te staan bij de bank, dan zulke dure leningen af te sluiten. Ben je er echter zeker van dat je deze bedragen tijdig kunt terugbetalen? Dan zou je een minilening natuurlijk wel kunnen overwegen af te sluiten. Gemiddeld kost rood staan bij een bank je niet meer dan €5,- per maand bij €300,-. Leen je dit bedrag bij een verstrekker van minikredieten, dan moet je rekenen op 15% rente over dat bedrag per 3 weken.
Voorwaarden flitskredieten
In de meeste gevallen kun je alleen een beetje geld lenen met behulp van een flitskrediet indien je…
• 18 jaar of ouder bent
• Beschikt over een vast dienstverband en dus vast inkomen
• De Nederlandse nationaliteit hebt en in Nederland woont
• Een Nederlandse bankrekeningnummer hebt
• Geen uitkering hebt
• Een geldig ID-bewijs hebt